reijo

Sydänterveys on tärkeä, vaikka en aina jaksa itse tehdä kaikkea sen eteen

Kesällä ennen juhannusta 2007 sain pienen sydänkohtauksen. Sain käsiini Sydänliiton paikallisyhdistyksen kautta ja sairaalasta mukaani joukon hyviä perusoppaita, joilla tautini kanssa saatoin ryhtyä tulemaan toimeen. Sairasloman aikainen toimintani ja palautuminen sai uskoa ja pystyin uskaltamaan taas rasituksen kestämistä pelkäämättä liikaa.

Saamani apu vaikutti elämääni; kuntoutusprosessini onnistui. Elämänuskoni vahvistui. Tuntui mukavalta ja luottavaiselta, kun sain kunnon tietoa.

Olen henkeen ja vereen järjestöaktiivi ja Lohjan Sydän ry:n vapaaehtoinen. Toimin vertaistukihenkilönä ja OLKA-tukihenkilönä olen toiminut 2012 alkaen. Erityisesti olen käynyt Jorvissa ja odotan kovasti, että toiminta alkaa Lohjan Sairaalassa täysillä.

Elän nyt kolmatta elämänvaihetta – eläkkeellä, takana ovat siis lapsuus-nuoruus ja perhe- ja työelämä. Olen ollut avioliitossa vuodesta 1974 ja kesällä tulee 46 vuotta täyteen, aikuisia lapsia on kolme sekä lapsenlapsia kaksi.

Elämääni täyttävät valokuvaus, kirjoittaminen, sukututkimus, tietokoneet (kaikki mahdollinen hyödyntämisnäkökulmasta) ja etätuki tarvitseville – jo 10 vuoden ajalta,  ei pelkästään nyt poikkeusoloissa. Ja tietenkin elämän läpi jatkunut järjestötoiminta, johon aloin tutustua jo kouluaikana 13-vuotiaasta lähtien.

Sydänterveys on tärkeä, vaikka en aina jaksa itse tehdä kaikkea sen eteen. Tärkeä siksi että minulla on vahva sukurasite molempien vanhempieni sukujen taustalla. Isäni (1985) ja veljeni (2000) molemmat kuolivat molemmin puoliseen sepelvaltimoiden tukokseen. Myös äitini puolella oli sydänsairauksia. Molempien suvuissa on yleinen myös diabetes, joka on minulla ollut 1985 alkaen ykköstyyppisenä.

”Koen tärkeäksi, että Suomen sydänterveyttä tuetaan nyt ja jatkossa, sillä suuri osa nuoremmissa sukupolvissa on pääsääntöisesti jopa huonommassa kunnossa ruumiillisesti kuin itse olen. Läpi elämän jatkuva kunnosta huolehtiminen ja riskikartoitukset ovat tarpeen. Terveyden edistäminen ja seulontamittaustoiminta sekä terveysneuvonta ovat keskeisiä keinoja vaikuttaa kentällä ennalta”

Kuntoutustoiminta ennaltaehkäisee ja oikoo pahoja tottumuksia, jotta loppuelämä sujuisi paremmissa merkeissä. Jo sairastuneiden ja heidän omaistensa vertaistuki on tärkeä toimintamuoto, jossa vapaaehtoisilla on merkittävä rooli.

Yhdistysten yhteisövaikuttaminen ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa ovat keskeisiä paikallistason asioita. Tarvitsemme reippaasti lisää resursseja ja toimijoita paikallisiin yhdistyksiin ympäri Suomeen. Tässä lahjoittajien tuki on korvaamatonta.

 

P.S. Kaikki verkkosivuillamme julkaistut tarinat ovat oikeilta ihmisiltä tosielämästä. Tämän tarinan kertoja on Reijo 71v Lohjalta. Tarinan lahjoitti meille Suomen Sydänliitto. 

Nyt sinä voit auttaa

Auta Saijan kaltaisia ihmisä lahjoittamalla Suomen kansanterveysyhdistykselle. Pienelläkin lahjoituksella voit vaikuttaa suuresti toisen elämään.

Lahjoita

Nainen yli miljoonan hyvän euron takana

"Usein lahjoittajat tykkäävät meidän tavastamme tehdä keräystä, koska puhelimessa on helppo keskustella asiasta ja saa vastauksia ihmiseltä, mikä on nykymaailmassa jo harvinaista."

Lue koko tarina

Jeena

”Tämä kokemus on tehnyt minusta henkisesti vahvemman ihmisen. En ehkä hätkähdä ihan pienestä. Meillä on Suomessa hyvä terveydenhuolto ja sairaanhoito on Suomessa ensiluokkaista."

Lue koko tarina

Kirjailija Juha Itkonen

"Kilon painoinen ihminen on pieni. Tiedän tämän, sillä olen pitänyt yöpaitani alla kahtakin sen kokoista, hengitystukeen ja monitoreihin kytkettyä lasta."

Lue koko tarina

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita