Yli puoli vuosisataa suomalaisten terveyden asialla

Suomen Kansanterveysyhdistys ry on tukenut suomalaisten terveyttä jo vuodesta 1969. Pelkästään viimeisen 11 vuoden aikana olemme keränneet kansanterveydelle 16,2 miljoonaa euroa. Se on vaikuttava summa, josta saamme kiittää yli 60 000 vuosittaista lahjoittajaamme. Paljon on kuitenkin vielä tekemättä.

Sinä voit auttaa. Me kaikki voimme. Suomen Kansanterveysyhdistys ry tukee neljän jäsenjärjestönsä kautta joka päivä suomalaisia lapsista vanhuksiin pysymään terveinä ja voimaan paremmin silloinkin, kun sairaus koettelee. Lahjoittamalla Suomen Terveydelle olet mukana selättämässä suomalaisia kansansairauksia ja tekemässä hyvää kotimaassamme.

Yhdessä voimme päättää, ettei ketään jätetä sairautensa kanssa yksin. Tehdään Suomesta yhdessä maailman myötätuntoisin kansa.

1969

Suomen Kansanterveysyhdistys ry perustettiin neljän vapaaehtoista kansanterveystyötä tekevän kansalaisjärjestön yhteishankkeena. Sen jäseninä olivat Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Syöpäyhdistys ry

Kansanterveysyhdistys hankki alkuvuosina varoja terveysjärjestöille operoimiensa sairaalakahviloiden tuotoilla. Kansanterveysyhdistyksen tarkoituksena on harjoittaa kansanterveystyötä jäsenjärjestöjensä kautta. Sen keskeisenä tehtävänä on ollut alusta alkaen varainhankinta koko ihmisen elinkaaren terveyteen vaikuttaville järjestöille.

1977

Ensimmäisten vuosien ajan toimintaa rakennettiin maltillisesti kasvamalla. Kahvilaliiketoiminnan rinnalle haluttiin luoda kattavammat edellytykset varainhankinnalle ja vuonna 1977 yhdistys hyväksyi sääntömuutoksella oikeuden harjoittaa kahvila- ja kioskitoiminnan ohella myös muuta lain sallimaa liiketoimintaa.

Vuotta myöhemmin Kansanterveysyhdistyksen toiminta alkoi kehittyä ja laajentua, mikä edellytti tehokkaampaa hallintoa ja tiiviimpää yhteistyötä. Päädyttiin vuokraamaan uudet toimitilat Arkadiankatu 21 B:stä, missä yhdistyksen keskustoimisto yhä edelleen sijaitsee Joensuun ja Jyväskylän toimistojen rinnalla.

Vuonna 1978 mukaan jäseneksi liittyi Vanhustyön keskusliitto.

1990

Yhdistyksen talous oli saatu vakavaraiselle pohjalle ja alkoi kasvun aikakausi. Kahvilatoimintaa laajennettiin sairaaloiden ja muiden laitosten ulkopuolelle 1994. Tuolloin perustettiin muusta kahvilatoiminnasta erillinen, Kansanterveysyhdistyksen omistama ravintolayhtiö Kanresta Oy. Nykyisin Kanresta Oy on kahdeksalla paikkakunnalla toimiva kulttuuri- ja tapahtumataloissa operoiva ravintolayhtiö, jonka osingot jaetaan sen omistajan, Suomen Kansanterveysyhdistyksen kautta neljälle jäsenjärjestölle. Se on ensimmäinen Yhteiskunnallinen yritys -merkin saanut ravintolayhtiö. Kanrestalla on lähes 30 ravintolaa ympäri Suomen.

Suomen Syöpäyhdistys irtautui SKTY:stä vuonna 1990.

1998

Yhdistys sai lisätehoa kansanterveystyölle tehtävään varainhankintaan 1998, kun se aloitti puhelinvarainhankinnan. Maaliskuussa 1999 yhdistys perusti varainhankintatoimiston Helsinkiin, vuonna 2000 Joensuuhun ja 2003 Jyväskylään. Varoja kansanterveyteen kerättiin niin lahjoituksilla kuin tuotemyynnillä puhelimitse.

2020

Varainhankinta laajenee ja yhdistys uudistuu

Yhdistys laajentaa varainhankintatoimintaansa ja tuo puhelinkeräyksen rinnalle uusia tapoja lahjoittaa. Se ryhtyy keräämään varoja Suomen Terveydelle -keräyksen alla. Varainhankinnan tavoitteena on turvata neljän keskeistä kansanterveystyötä tekevien jäsenjärjestöjen työ korona-pandemian ravisteleman Suomen vahvistamisessa, yhteiskunnan rahoitusmallien murroksessa sekä myös paikata kansanterveystyöltä kansanväliseen omistukseen siirtyneiden sairaalakahviloiden tuottoja.

Apuasi tarvitaan

Lastentautien tutkimus, mielenterveystyö, sydän- ja verisuonitautien vastainen taistelu ja arvokkaan vanhuuden takaaminen kaikille – nämä kaikki asiat kysyvät niin työtä kuin rahaakin. Sinun tukesi on ensiarvoisen tärkeää.

Lahjoita