Alzheimer är en sjukdom som drabbar båda i ett äktenskap

Det kom som en total överraskning att Anatolis fru var demenssjuk. Paret hade redan i en längre tid förberett sig inför pensionsåldern och de planerade en hel del trevliga aktiviteter som de äntligen skulle ha tid att ägna sig åt. Men så blev det inte.

Kort efter att Anatoli blivit pensionerad besökte paret hälsostationen i ett annat ärende, men läkaren tyckte att Anatolis hustru skulle få en remiss till neurologiska undersökningar. På vägen hem frågade Anatoli skämtsamt om hans fru kom ihåg hans födelsedag. Det gjorde hon inte, och det var först då det framgick att hon heller inte kom ihåg barnens födelsedagar som det gick upp för Anatoli att läkarens remiss inte var ett skämt.

Efter en del undersökningar och magnetröntgen förklarade neurologen att Anatolis fru led av Alzheimers. Därefter blev de ombedda att vända sig till hälsostationen om det fanns orsak till det.

”Kärleken försvinner ju inte. Den blir istället snarare omsorg.”

För Anatoli kom det som en chock att ingen berättade för dem hur de skulle förhålla sig till sjukdomen och den nya situationen. Till en början kändes allting tomt men sedan blev det kaos. Anatoli försökte ensam reda ut vad som skulle hända till näst. Nu i efterhand skulle han kunna ge en hel del kloka råd om hur man borde ha agerat: Alzheimers är en sjukdom som drabbar båda i ett äktenskap. Det lönar sig att öppet berätta om läget för vänner och bekanta, och att försöka leva ett så normalt liv som möjligt.

Anatoli säger att den djupa kärlek paret haft lyckan att känna, hjälper dem att klara av situationen. Kärleken försvinner ju inte. Istället blir den snarast till omsorg.”

”Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt även om den ena hjärnhalvan konstant tänker på min sjuka make. Det kan man helt enkelt inte göra något åt.”

 

P.S. Alla historier som publiceras på våra webbsidor är verkliga människors historier. Den här historien är berättad av Anatoli. Centralförbundet för de gamlas väl har donerat oss historien. Bilder: Folkhälsoföreningen i Finland. Anatolis berättelse finns även som video på finska: https://youtu.be/3vt8B8qwKxQ

Livet är skört. Du kan hjälpa genom att göra en donation till vår insamling Hälsa i Finland.

Donera här

Juha Itkonen, författare

"En människa på blott ett kilo är en mycket liten person. Det här har jag personligen fått uppleva i och med att jag hållit två stycken sådana små paket varma under mitt nattlinne, samtidigt som de varit kopplade till andningsapparater och monitorskärmar."

Läs hela artikeln

Tre år gamla Jesse har leukemi

”Rädslan att förlora sitt barn var fruktansvärd.”

Läs hela artikeln

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita