Visst är livet vidunderligt. Men inte är det en konstant dans på rosor. Ingen kan
veta vad morgondagen för med sig, och den osäkerheten måste vi acceptera.

En människa på blott ett kilo är en mycket liten person. Det här har jag personligen fått uppleva i och med att jag hållit två stycken sådana små paket varma under mitt nattlinne, samtidigt som de varit kopplade till andningsapparater och monitorskärmar. Våra tvillingar föddes nämligen hela tre månader för tidigt, och i början av deras små liv kände jag mig själv mycket vilsen. Trots att allt till slut gick mer än väl under vår sjukhusvistelse, har den tiden etsats i mitt minne för evigt.

Det är ändå inte bara livet, utan även människans sinne, som är skört. Det är i synnerhet känsligt under vår ungdom då världen ter sig stor och okänd för oss. I vuxen ålder känner mången sig otillräcklig då vi försöker fördela vår uppmärksamhet mellan hem, barn och åldrande föräldrar. I dessa tider, då vi befinner oss mitt i en pandemi, kan trycket faktiskt kännas övermäktigt, och växa till sig och bli till
riktig ångest. Jag har själv varit närstående och sett hur ålderdom kan medföra mentala utmaningar.
I synnerhet för män, men även för kvinnor, är arbetet en viktig del av vår identitet. Då vi är tvungna att avstå från arbetslivet känner vi oss plötsligt utan fotfäste.

Även hjärtat kan svikta, det har jag också fått uppleva. I Finland har vi tyvärr hundratals tusen personer med en förhöjd risk för hjärtsvikt. Varje hjärta håller igång ett helt liv, som igen är kopplat till en massa andra människor. Därför hoppas vi att även svaga finländska hjärtan ska fortsätta få slå.

Barn eller unga? Sinnet eller hjärtat? Det bästa med vår insamling är att du inte behöver välja. Till allt det jag beskrivit finns en gemensam, förtjusande och lite arkaisk nämnare: nämligen vår folkhälsa. Det är det här det handlar om. Hälsa bland oss finländare. Både din och min hälsa. Vår framtid.

Vad som helst kan hända när som helst till vem som helst. Ingen av oss är här ensam.
Låt oss därför ta hand om varandra. Gör en donation i dag för Hälsa i Finland.

Juha Itkonen, författare

Livet är skört. Du kan hjälpa genom att göra en donation till vår insamling Hälsa i Finland.

Donera här

Alzheimer är en sjukdom som drabbar båda i ett äktenskap

”Kärleken försvinner ju inte. Den blir istället snarare omsorg.”

Läs hela artikeln

Tre år gamla Jesse har leukemi

”Rädslan att förlora sitt barn var fruktansvärd.”

Läs hela artikeln

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita