Tre år gamla Jesse har leukemi

Treåriga Jesse började få blånader i samband med att han lekte. Till att börja med tänkte mamman att det bara var för att han var så aktiv och livlig. De gamla blånaderna läktes trots allt inte, och de nya såg allt värre ut. Då förde Jesses mamma honom via läkarmottagning till Egentliga Tavastlands Centralsjukhus. Därifrån fick de remiss till Tammerfors universitetssjukhus där Jesse sedan fick diagnosen akut lymfatisk leukemi (ALL). Cancervården sattes omedelbart igång, och det blev ingen tid över att anpassa sig.

”Chocken var enorm”, berättar mamman Piia som själv arbetar inom sjukvård. Personalen på sjukhuset ordnade krishjälp åt oss och hjälpte till med att bearbeta känslor och rädslor. Alla frågor var tillåtna och allt svarade de på. Tack vare dialogen växte även förtroendet för att vården utfördes på exakt rätt sätt.

”Rädslan att förlora sitt barn var fruktansvärd.”

Nu då det förlöpt hela två månader sedan behandlingarna påbörjats ser man knappt mer att Jesse är sjuk. Men eftersom huden är ömtålig och sår utgör en infektionsrisk, är det viktigt att följa med hudens hälsa och vårda den noggrant. För övrigt lever Jesse en helt smärtfri och vanlig vardag.

Leukemivården varar i två och ett halvt år men Jesse har ett gott terapisvar. Så småningom kommer vi att komma igång med en normal vardag igen, berättar Piia. Redan nu ser allt mycket bra ut.

(Jesses historia är förkortad med tillstånd av Stiftelsen för pediatrisk forskning)

P.S. Alla historier som publiceras på våra webbsidor är verkliga människors historier. Denna berättelse är berättad av Jesses mamma och skänkt till oss av Stiftelsen för pediatrisk forskning.

Livet är skört. Du kan hjälpa genom att göra en donation till vår insamling Hälsa i Finland.

Donera här

Alzheimer är en sjukdom som drabbar båda i ett äktenskap

”Kärleken försvinner ju inte. Den blir istället snarare omsorg.”

Läs hela artikeln

Juha Itkonen, författare

"En människa på blott ett kilo är en mycket liten person. Det här har jag personligen fått uppleva i och med att jag hållit två stycken sådana små paket varma under mitt nattlinne, samtidigt som de varit kopplade till andningsapparater och monitorskärmar."

Läs hela artikeln

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita