Sairaalakahvilat Suomen Terveydelle – paluu sinne, mistä kaikki alkoi yli puoli vuosisataa sitten

Suomen Kansanterveysyhdistys on jo vuodesta 1969 taistellut maamme yleisimpiä kansansairauksia vastaan. Kansanterveysyhdistys hankki alkuvuosina varoja kansanterveyttä edistäville terveysalan järjestöilleen pyörittämällä sairaalakahviloita ja jakamalla tuoton järjestöjensä kansanterveystyöhön. Nyt avautuvat HUS:n sairaalakahvilat jatkavat tuota työtä ja tukevat kansanterveyttä.

Kansanterveystyötä tukevat kahvilat palaavat 29.9. alkaen juurilleen ja avaavat ovensa yhdeksässä HUSin sairaalassa. HUSin määräaikaisena kahvilatoimijana aloittaa Kanresta, joka työllistää avauksen myötä ravintola-alan koronakriisin keskellä yli 20 henkeä.

– Paluu palvelemaan sairaaloiden asiakkaita ja henkilökuntaa kahviloissa on meille suunnaton ilouutinen, kertoo Suomen Kansanterveysyhdistyksen omistaman ravintolatoimija Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula. – Iloa tuottavat sekä paluu sydämiimme jääneisiin tuttuihin kohteisiin että lomautettujen ravintolatyöntekijöiden kutsuminen takaisin alamme suurimman kriisin aikana. Suomen Kansanterveysyhdistyksen koko toiminta alkoi juuri kahviloista 51 vuotta sitten.

Tiistaina 29.9. aukesi Meilahden Tornisairaalan kahvila. Lokakuun loppuun mennessä aukeavat porrastetusti Naistenklinikan, Töölön sairaalan, Iho- ja allergiasairaalan, Jorvin, Kirurgisen sairaalan, Silmä-korvasairaalan sekä Syöpätautien klinikan ja Psykiatriakeskuksen kahvilat.

Koronaepidemiassa suljetut kahvilat avataan nyt nopealla aikataululla. Valikoimat ja toiminta toteutetaan kahvilakohtaisesti asiakkaiden tunne- ja tarvetiloja vastaavaksi. Suunnittelussa painottuu sairaala-asiakkaiden rinnalla kovan kuormituksen alla olevan sairaalahenkilökunnan palveleminen Kahvilat palvelevat monipuolisimmillaan niin salaattilounaineen, keittoineen, take away -aterioineen kuin aamu- ja iltapaloineen.

– Sekä sairaalan asiakkaat että henkilökunta odottavat kovasti kahviloiden avaamista. Olemme iloisia, että saimme Kanrestan yhteistyökumppaniksi nopealla aikataululla, sanoo HUSin kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo.

Kansanterveysyhdistyksen työ lasten vakavimpien sairauksien voittamiseksi, mielenterveyden vahvistamiseksi, sydänsairauksien ehkäisemiseksi ja ikäihmisten yksinäisyyden vähentämiseksi tuodaan kahviloissa näkyville Suomen Terveydelle -merkin alla.

Suomen Kansanterveysyhdistys on jo 51 vuotta nujertanut maamme suurimpia kansansairauksia – ensin kahvilatuotoin ja lahjoitusvaroin, myöhemmin myös omistamansa Kanrestan osingoin. Sen tuki jäsenelleen Lastentautien tutkimussäätiölle on esimerkiksi edesauttanut maamme lasten selviytymistä syövästä, sydänvioista ja keskosajasta. Kesällä 2020 uudistunut yhdistys kerää nykyisin varoja Suomen Terveydelle -keräyksellä, josta saadut varat ohjataan neljän jäsenjärjestön – Lastentautien tutkimussäätiön, MIELI ry:n, Sydänliiton ja Vanhustyön keskusliiton päivittäiseen työhön. Pelkästään viimeisen 11 vuoden aikana kansanterveyttä on tuettu 16,2 miljoonalla eurolla. Viime vuonna lahjoittajia oli yli 60 000.

Kanresta on toiminut Uuden lastensairaalan kahvilassa koko koronaepidemian ajan. Epidemian vaatiessa uusia turvallisia toimintamalleja yhtiö rakensi sinne verkkokaupan korvaamaan osastojen kärrymyyntiä. Korona-aikana lastensairaalan katolle pystytettiin myös mehiläispesät varmistamaan luonnon monimuotoisuutta ja tuottamaan omaan kahvilaan hunajaa.

Suomen Kansanterveysyhdistyksen kahvilat ehtivät toimia sairaaloissa 49 vuotta vuoden 2018 kilpailutukseen asti.

Kahvilat siirrettiin Suomen Kansanterveysyhdistyksestä sen omistamaan Kanresta-ravintolayhtiöön 2019. Kanresta tukee omistajansa kansanterveystyötä osinkojensa kautta.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Maria Koivula, Kanresta Oy, puh: 050 366 2382

kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo, HUS, puh: 040 588 6793

Tiedoteliite kahviloiden avaukset

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita