LähiTapiola mukana joulukeräyksessä

Suomen Kansanterveysyhdistyksen joulukeräykseen osallistuva LähiTapiola kantaa huolta suomalaisten elintavoista ja niiden vaikutuksesta kansantautien syntyyn. Terveyspalveluiden johtaja Jani Tikkanen peräänkuuluttaa armollisuutta: “Elintapojen muutos onnistuu parhaiten pienin askelin.”

LähiTapiola on mukana Suomen Kansanterveysyhdistyksen joulukeräyksessä, jossa etsitään Suomen myötätuntoisinta yritystä. Keräys on LähiTapiolan terveyspalveluiden johtajan, lääketieteen tohtori Jani Tikkasen mielestä erinomaisella asialla.

“Tarvitsemme enemmän ennaltaehkäisevää työtä kansantautien taltuttamiseksi. Suomen Kansanterveysyhdistyksen joulukeräys on hyvä väylä nostaa kansantauteihin liittyviä tärkeitä teemoja esiin ja herättää keskustelua”, Tikkanen sanoo.

Hänen mukaansa monet kansantautien riskitekijät ovat nähtävissä jo varhain, jopa vuosia ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Akuuttien ongelmien korjaaminen on ennaltaehkäisyä hankalampaa ja kalliimpaa tai jopa myöhäistä.

Monet kansantautien riskitekijät myös liittyvät toisiinsa: Vähän liikkuvan paino tuppaa nousemaan, joka puolestaan voi olla syynä korkeaan verenpaineeseen ja muihin sydänoireisiin. Samoja haittoja tuo myös tupakointi. Yhtä lailla mielenterveysongelmista kärsivällä ei ole välttämättä voimia lähteä lenkille, joka voisi osaltaan kirkastaa myös mieltä.

“Olen aidosti huolissani elintavoistamme ja riskitekijöiden kasautumisesta. Osinhan tämä liittyy yhteiskunnan ja työelämänkin muutoksiin. Tietotyö on muuttanut arkeamme todella paljon. Se näkyy elintavoissa ja toisaalta esimerkiksi mielenterveyden ja jaksamisen ongelmina.”

Pienin askelin muutosta kohti

Jaksamisen haasteet näkyvät työelämässä ja työpaikoilla etenkin näin koronapandemian aikana. “Huoli toimeentulosta ja yksinäisyys korostuvat. Ongelmat myös polarisoituvat: Ne, joilla on voimia pitää itsestään huolta, onnistuvat siinä suuremmalla todennäköisyydellä myös kriisitilanteessa. Toisilla menee entistäkin huonommin”, Tikkanen sanoo.

Toivoaan ei silti kannata heittää. Apua erilaisiin ongelmiin on tarjolla, ja Suomen Kansanterveysyhdistyksen joulukeräyksellä kerätään varoja, jotta apua olisi yhtä enemmän ja moninaisempiin tilanteisiin tarjolla.

Jokainen voi myös tarkastella omia elintapojaan kriittisin silmin. Tikkanen onkin pohtinut paljon sitä, miten kansantautien riskejä voisi pienentää. “Usein elämäntapamuutoksissa koetetaan haukata kerralla liian iso pala.”

Tikkanen neuvoo etenemään pala kerrallaan.

“Tutkimustenkin mukaan elintapojaan kannattaa muuttaa pienin askelin, eikä edes yrittää pistää kerralla koko arkeaan uusiksi. Silloin muutos on todennäköisimmin myös pysyvämpää. Vähän liikkuva voi vaikka lisätä viikkoonsa pari kävelylenkkiä. Kun se on rutiinia, voi tutkia esimerkiksi suolankäyttöään.  Armo ja armollisuus ovatkin hyviä sanoja tässä yhteydessä, eikä takapakkien kannata antaa masentaa. Olkaamme siis armollisia itsellemme”, Jani Tikkanen sanoo.

Lahjoittaminen ja joulukeräykseen osallistuminen on myötätuntoa toisiamme kohtaan ja yhteisen hyvän kasvattamista niin, että apua on kaikille saatavilla. Kansanterveys on yhteinen asia, joka vaikuttaa suoraan elämäämme ja hyvinvointiimme, siihen, kuinka terveinä saamme elää ja kuinka meitä kannetaan ja hoidetaan vakavan sairauden kohdatessa. Suomen Terveydelle -joulukeräykseen voivat osallistua niin yritykset kuin yksityisetkin ihmiset. Keräyksellä tuetaan Lastentautien tutkimussäätiön, mielenterveysjärjestö MIELI ry:n, Suomen Sydänliiton ja Vanhustyön keskusliiton elintärkeää työtä.

 

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita