Suomen Terveydelle -keräyksellä mahdollistetaan jopa kolme lapsiin liittyvää covid-19 -tutkimusta

Suomessa sadat tuhannet lapset lähtivät taas tänä syksynä koulutielle. Neuvolajärjestelmä, kouluruokailu ja kehittynyt lastentautien hoito ovat vieneet lastemme terveyttä vankasti eteenpäin. Tänä syksynä pöydällä on kuitenkin suuri terveyshuoli, koronaepidemia.

Tiesitkö, että Suomen Terveydelle -keräys mahdollistaa myös lapsiin liittyvän covid-19-tutkimuksen jäsenemme Lastentautien tutkimussäätiön apurahan ansiosta?

Kesällä myönnetyllä apurahalla tutkitaan muun muassa, miksi lapset sairastuvat niin harvoin vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. LT Santtu Heinosen tutkimuksessa selvitetään, miten lasten ja aikuisten elimistöjen puolustusjärjestelmät eroavat, vai johtuuko lasten alhaisempi sairastavuus siitä, että he sairastavat paljon hengitystieinfektioita ja kausi-influenssia.

Projekti on osa laajempaa HUS:n alueella toteutettavaa tutkimusyhteistyötä, jossa on mukana tutkimusryhmiä HUS:n lisäksi Helsingin yliopistosta ja Tukholman Karoliinisesta instituutista. Ensimmäisiä tuloksia on luvassa myöhään syksyllä tai alkutalvesta.

Suomen Terveydelle -keräyksellä pystyttiin mahdollistamaan myös kahden muun apurahan jako covid-19-taudin vaikutusten selvittämiseksi lapsiin liittyen.

Professori Taneli Raivion tutkimus selvittää, miksi covid-19 aiheuttaa miehille vaikeamman taudin kuin naisille ja lastenlääkäri LT Emmi Sarvikiven tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka koulujen sulkeminen vaikutti koronavirusepidemian leviämiseen.

Onneksemme lastemme terveys on kehittynyt hurjaa vauhtia – kiitos niin lääketieteellisen tutkimuksen kuin yhteiskunnan tukirakenteiden – kuten maamme neuvolajärjestelmän.

Jäsenemme Lastentautien tutkimussäätiön rahoittaman tutkimuksen seurauksena tiedämme jo syntymävaiheessa nykyisin lapsen kantaman tautiperinnön ja osaamme alkuvaiheessa varautua tautien hoitamiseen. Tutkimustyön myötävaikutuksesta alle 1-vuotiaiden lasten kuolleisuus on Suomessa laskenut 1970-luvulta kymmenesosaan (20/1000  lasta -> 2/1000 lasta) ja hoitotulokset lasten yleisimmästä leukemiasta (ALL) ovat entisestään parantuneet vuodesta 2009 lähtien (85/100 -> 90/100).

Lastentautien tutkimus on tärkeä osa kansanterveyden tukemista. Suomen Kansanterveysyhdistys tukee maamme keskeisiä kansanterveyden tukipilareita, joita ovat lisäksi Sydänliitto, MIELI ry ja Vanhustyön Keskusliitto.

Toivotamme hyvää ja turvallista koulun alkua niin lapsille, vanhemmille kuin opettajille. Ja myötätuntoa toisiamme kohtaan. Sitä toivotamme myös.

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita