Ole läsnä mielenterveyden kanssa kamppailevalle

Mielenterveyden ongelmat ovat paljon yleisempiä kuin usein luullaan. Jopa puolet suomalaisista kokee jossain elämänsä vaiheessa jonkin mielenterveyden häiriön. Mielenterveyden häiriöt ovat samalla tavalla sairauksia kuin muutkin sairaudet, eikä niitä tarvitse pelätä tai hävetä yhtään sen enempää. Alla MIELI ry:n vinkkejä läheiselle.

 

Neljä vinkkiä mielenterveyden kanssa kipuilevan läheiselle

1. Ole läsnä ja kuuntele 
Voit kysellä, miltä hänestä tuntuu. Vältä itse antamasta valmiita vastauksia, vaan anna toisen kertoa omista tuntemuksistaan sen verran kuin hän sillä hetkellä haluaa.

2. Osoita, että sinulla on hänelle aikaa nyt ja jatkossa 
Joskus ihmiset saattavat ensiksi vaikuttaa ärtyneiltä huomatessaan toisten yrittävän auttaa heitä. Yleensä mielenterveyden häiriöistä kärsivät kuitenkin kertovat, että heistä on tuntunut hyvältä huomata jonkun välittävän.

3. Tarjoa konkreettista apua
Kun voimavarat ovat vähissä, voi tuntua hyvältä tehdä esimerkiksi ystävän kanssa yhdessä ruokaa. Konkreettisen tekemisen, kuten siivoamisen tai ruuanlaiton lomassa voi samalla jutella vaikeistakin asioista.

4. Rohkaise ja auta hakemaan ammattiapua tarvittaessa
Jos avunhakeminen mietityttää läheistäsi, kerro sen olevan tavallista ja ettei sen pyytämistä tarvitse epäröidä.

Lisää tietoa löydät osoitteesta www.mieli.fi

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita