Lasten syöpä- ja diabetestutkimuksen rinnalle nyt COVID-19-tutkimus

Yksi neljästä Suomen Kansanterveysyhdistyksen (SKTY) jäsenjärjestöstä on Lastentautien tutkimussäätiö. Se on tukenut lastentautien tutkimusta Suomessa jo yli 50 vuoden ajan.

Tutkimustyön myötävaikutuksesta alle 1-vuotiaiden lasten kuolleisuus on Suomessa laskenut 1970-luvulta kymmenesosaan ja lasten yleisimmän leukemian hoitotulokset ovat viime vuosina entisestään parantuneet. Sadasta leukemiaan sairastuneesta lapsesta jo 90 selviää, kun vielä hetki sitten selviäjiä oli 80.

Säätiö kohdistaa Suomen Kansanterveysyhdistys ry:ltä saadut varat laaja-alaisesti kaikkien lastentautien tutkimukseen. Tuoreena päätöksenään koronapandemiaan liittyen se on avannut hakuun lasten Covid-19-viruksen tutkimiseen jaettavan apurahan. Avoimia kysymyksiä ovat muun muassa lasten puolustusmekanismit koronavirusta vastaan, periytyvä alttius sairastua, hankitun immuniteetin merkitys, akuutit lisätaudit sekä myös äidin koronainfektion mahdollinen vaikutus sikiöön tietyssä raskauden vaiheessa.

Lastentautien tutkimussäätiön rahoittamat tutkijat löytävät ratkaisuja kaikilta tutkimusaloilta monipuolisesti lasten sairauksiin – kardiologiasta neurologiaan ja neuropsykologiasta infektiosairauksiin.

Valtion yliopistosairaaloille jakama tutkimustuki on kuitenkin laskenut ja lastentautien tutkijat tarvitsevat jatkuvaa rahoitusta. SKTY on säätiön suurimpia tukijoita.

Tuoreimpien SKTY:n varoilla tuettujen tutkimusten joukossa ovat niin lasten leukemiahoitojen parantaminen, tekoälyn valjastaminen pienten keskosten selviytymiseen, vauvaiän epilepsian syiden löytäminen, syntymän aikaisen hapenpuutteen vaikutus lapsen neurologiseen kehitykseen, astman kehityksen estäminen korkean riskin lapsilla kuin lyhytkasvuisuuden tutkiminen. Uusimpana perheiden hyväksi tulee nyt Covid-19-tutkimus. Lue lisää apurahasta säätiön sivulta: https://www.lastentautientutkimussaatio.fi/apurahat/covid-19-apuraha/

Apurahakohteita valitessaan säätiö käyttää apunaan maan parhaita lääketieteen asiantuntijoita.

Vuonna 2019 SKTY tuki lasten sairauksien tutkimustyötä, mielenterveystyötä, sydäntautien ennaltaehkäisyä ja hoitoa sekä vanhusten terveyttä ja hyvinvointia 1,8 miljoonalla eurolla. Tämä kiitos yhdistyksen yli 60 000 lahjoittajan.

Toivomme sinulle ja läheisillesi terveyttä, toivoa ja valoa. Kannamme omistajamme kautta kortemme kekoon, jotta Suomen kansanterveys on piirun verran vahvempi kohtaamaan suuret kriisit ja selviytymään epidemioista.

Apusi on tärkeää

Voit lahjoittaa haluamasi summan Suomen Terveydelle MobilePaylla numeroon 74107.

Lahjoittamalla autat jatkamaan vuosikymmenien työtä lasten sairauksien tutkimuksen, mielenterveystyön, sydäntautien ennaltaehkäisyn ja hoidon sekä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Jokainen lahjoitus on tärkeä, sillä sen saaja on haavoittuvassa elämäntilanteessa oleva ihminen. Sellainen, kuin kuka tahansa meistä.

Lahjoita