Ajankohtaista

Kaikki lapset eivät synny terveinä, mutta kaikkia voidaan auttaa

Vastasyntyneen maksasairaus vaatii nopeita toimenpiteitä. Professori Mikko Pakarinen tutkimusryhmänsä kanssa tutkii lasten maksa- ja mahasuolikanavan synnynnäisiä sairauksia. Haasteena on havaita oireet riittävän aikaisin ja näin siirtää tai välttää lapsen elinsiirto kokonaan.

Sappitieatresiaa sairastavia lapsia syntyy Suomessa keskimäärin neljä vuodessa. Se on harvinainen, mutta pahimmillaan pienen potilaan menehtymisen aiheuttava tauti. Taudin syntyä ei tiedetä luotettavasti, mutta tiedetään, että tauti ei ole perinnöllinen. Viime aikoina on saatu vahvoja viitteitä siitä, että sairaus alkaa jo raskauden aikana.

Sappitieatresian lisäksi tutkimusryhmämme toinen ajankohtainen tutkimuskohde on suolen toiminnan pettämisestä aiheutuva maksavaurio.

Dosentti Mikko Pakariselle on myönnetty Lasten maksa- ja sappitiesairauksieen tutkimukseen apuraha Kansanterveysyhdistyksen rahastosta (36 kk) vuonna 2018.

Lue koko artikkeli Lastentautien tutkimussäätiön sivulta:
https://www.lastentautientutkimussaatio.fi/miksi-meita-tarvitaan/vastasyntyneen-maksasairaus-vaatii-nopeita-toimenpiteita/

Mikko Pakarinen

Takaisin